Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim – concret, pe 2022, asta înseamnă 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Pe 2021, tariful minim a fost de 13,583 lei/oră. (sursa avocat.net)
Cu această ocazie, vă reamintim faptul că beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.
Fiind o zonă viticolă, Vrancea este unul din județele care se confruntă în fiecare toamnă cu o cerere de zilieri. De fapt, această criză a forței de muncă este resimțită pe parcursul întregului an deoarece vița de vie necesită mai multe intervenții la intervale regulate. Această formă de angajare ar putea căpăta forma de contract de muncă cu normă întreagă dacă, de exemplu, zilierii actuali ar urma niște cursuri de întreținere a viței de vie și administratorii agenților economici respectivi și-ar optimiza intervențiile.
Recomandăm ambelor părți să conștientizeze faptul că zilierii constituie un compromis temporar și nu o soluție de lungă durată. Un părinte nu-și poate întreține familia din câștigurile nete obținute ca zilier și un agent economic nu poate avea garanția că serviciile de care a beneficiat sunt de calitate.
Echipa noastră, prin întreaga activitate desfășurată încă de la înființare, susține educația financiară și egalitatea de șanse pentru toate persoanele, indiferent de vârstă și condiții socio-economice, dar și o educație pentru fiecare, în funcţie de nevoile sale specifice.
Muncitorii necalificați și plătiți cu ziua sau sezonier pentru a realiza diferite sarcini beneficiază GRATUIT de anumite servicii din partea noastră – vezi detalii.
Printre numeroasele schimbări legislative apărute anul trecut se numără și câteva noutăți importante din domeniul contabil, majoritatea fiind aplicabile efectiv din 2023. Acestea au legătură cu regulile arhivării documentelor, bilanțurile…
Problemele de la locul de muncă rămân la locul de muncă dar și problemele de acasă rămân acasă În ultima perioadă, datorită tensiunilor sociale pe care le cunoaștem cu toții…
Programul Start-Up Nation 2022 unde firmele vor primi finanțări nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei va porni pe 19 iulie 2022, conform Ministerului Antreprenoriatului și Turismului….
Tu cum te pregătești pentru criza inevitabilă de personal care urmează? Acești ultimi doi ani marcați de pandemie au forțat companiile să-și folosească toate resursele disponibile pentru ca oamenii valoroși…
Creșterea de la 1 ianuarie a salariului minim brut a condus automat și la creșterea remunerației zilnică brută minimă a zilierilor. Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu…
În Uniunea Europeană, România se află pe ultimul loc la asimilarea conceptelor de educație financiară, având o rată de 21%, față de media UE, care se află la 52%. Știi…
Populația din județul Vrancea, mai ales cea din mediul rural, ca și o mare parte a populației țării, nu este educată cu privire la modalitățile de deschidere a unei afaceri….